Vad är SKU-marknadsföring?

SKU-marknadsföring är en växande trend som handlar om att prata med – och engagera – konsumenter genom en enskild produkt (SKU). Enskilda produkter som talar till enskilda konsumenter – både hemma och i butiker. Det handlar kort och gott om engagemang och driv.

Hur fungerar det?

Med vissa program kan konsumenterna skanna av produkter för att få en högaktuell och relevant multimediaupplevelse helt i realtid. Varumärkesägare använder så kallade triggers på förpackningen eller etiketten. Detta i form av bland annat UPC/EAN-koder som redan finns på produkten, QR-koder (de är verkligen på väg tillbaka!) eller osynliga vattenstämplar.

Vilka fördelar finns med SKU-marknadsföring?

Konsumenterna får i realtid relevant information om en produkt som de har ett genuint intresse av – samtidigt som har den i sina händer. Konsumenterna vill ha information om produkten – inte om varumärket eller själva försäljningen – och SKU-marknadsföring hjälper konsumenten att förstå produkten. Kunskap och information som leder till välgrundade beslut.

För varumärkesägaren är det enkelt, snabbt och billigt att “aktivera” eller leda om streckkoder. Omläggning av en streckkod är nästan omedelbar.  Aktivera en kampanj och använd bara sociala medier – det räcker. Det leder till ett omedelbart stöd för säljfrämjande åtgärder utan påverkan på leveranskedjan. En streckkod kan aktiveras när som helst – även när produkten fraktas. Att omvandla streckkoder till övertygande engagemang erbjuder en stor konkurrensfördel. På ett kraftfullt sätt möjliggör det ett direkt samband mellan varumärke och konsument som normalt styrs av detaljhandlaren. Dessutom får du kompletta och detaljerade analyser varje gång en konsument använder sig av skanningar – vad, när, var och vem (Unique ID endast – ingen PII). Detta så att varumärkesägaren får förståelse för konsumenterna på SKU-nivå.

Vilka varumärken bör använda sig av SKU-marknadsföring?

  • Har du en historia att berätta som dina konsumenter vill höra?
    Varför du gör det du gör och vad som är unikt med det.
  • Är dina konsumenter passionerade kring en sak eller aktivitet din produkt stöder och de vill veta mer om denna verksamhet?
    Är din produkt för hållbarhet eller miljömål – berätta för dina konsumenter i detalj vad de vill veta.
  • Är din målgrupp flerspråkig eller vill du sälja till olika länder och behöver lokal språksupport?
    Alla konsumenter vill läsa mer om din produkt på sitt eget språk – ge dem det.

Om din produkt och dina konsumenter passar en eller flera av ovanstående bör du verkligen initiera din SKU-marknadsföring.

Kundernas livstidsvärde (CLTV – Customer Lifetime Value)

Öka ditt CLTV genom att informera dina kunder om fördelarna med dina produkter och ditt varumärke. Konsumenter köper produkter – inte varumärken – låt dina produkter engagera konsumenterna så att de ser det riktiga hantverket bakom varumärket. Ge konsumenten din berättelse om produkten och öka engagemanget.

SKU-marknadsföring i sammandrag

SKU-marknadsföring kan vara kortlivat som Snapchat eller lika uthållig som själva produkten. Det handlar om dagens budskap. Om ögonblicket. Ett enskilt meddelande till en intresserad enskild konsument – och nu med ditt varumärke i deras händer.